marți, 1 martie 2011

(NE)Realizarile guvernului Boc

Sunt nevoit sa raspund la comentariul  de la postarea mea anterioara. Si incep prin a spune ca acesta nu m-a suparat, desi acuzatia este grava, in primul rand pentru ca este primul – si pana acum singurul – comentariu la postarile mele.
Cum spuneam, nu reprezint niciun interes, grupare sau partid politic. Si, dupa parerea mea, guvernul Boc a fost cea mai buna optiune pe care o aveam, dintre cele posibile. Adica raul cel mai mic. Si o sa va spun si de ce.
Normal ca PDL-ul nu si-a respecat promisiunile de a lupta impotriva coruptiei, iar bugetul tarii este in continuare jefuit ca-n codru. Au picat ce-i drept cativa pioni din vami care probabil, in cazul unei alte configuratii a tablei de sah ar fi dormit linistiti, dar marea coruptie este in continuare la ea acasa. Insa s-a pus capat pomenilor electorale sau de alta natura care, in perioada guvernarii liberale cu sprijin social-democrat, ne-au dus la deficit economic desi economia “duduia”. Ce s-ar fi intamplat daca aceeasi guvernare ar fi actionat lafel in perioada de criza? Rezultatul este previzibil – am fi ajuns in incapacitate de plata.
Apoi, guvernului Boc i s-a reprosat ca nu a luat masuri de relansare economica prin relaxare fiscala si automat prin cresterea consumului. Ori asemenea masuri sunt benefice intr-o economie in care consumul intern se bazeaza pe productie interna. Numai ca in Romania consumul se bazeaza pe importuri. Asadar, o crestere a consumului ar fi dus la cresterea importului si prin urmare la destabilizarea balantei de plati si la cresterea deficitului commercial si a inflatiei. Asta ne mai lipsea…
Pentru ca nu trebuie sa ne bazam pe rationalitatea si bunul simt al comerciantilor romani. Sunt aceiasi comercianti care au exportat graul din productia interna in toamna ieftin si acum il importa scump. Ambele actiuni in interesul buzunarului lor propriu. In fond, in Romania s-a inventat termenul si activitatea de “BISNITA”. Daca un principiu al comertului spune “sa cumperi ieftin si sa vinzi scump”, in schimb principiul bisnitei este simplu: “Cumpara orice, la orice pret, si dupa aceea gaseste fraieri carora sa le vinzi la pret cel putin dublu…”. Iar fraierul a fost dintotdeauna romanul de rand.
Asa ca, decat relansarea consumului cu asemenea pret, mai bine lipsa.

Un comentariu:

Participa si TU spunea...

Spune NU HOTARAT CODULUI MUNCII ASUMAT DE GUVERNUL BOC...